Меню сайту
Категорії розділу
Мої статті [20]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » Статті » Мої статті

Бесіди(продовження)

ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ ПРИ ВИКОРИСТАННІ  ЕЛЕКТРОПРИЛАДІВ

Кожен день ти користуєшся електричними приладами, але потрібно знати, що вони криють у собі небезпеку. Так, дія електричного струму на людину може при зводити до електричних травм та пошкоджень, таких як скорочення м'язів, що супроводжується сильним болем, втратою свідомості, порушенням роботи серця чи дихання (або обох цих порушень разом). Іноді трапляються нещасні випадки від дії електричного струму, які приводять до смерті людини. Та щоб уникнути багатьох неприємностей, тобі достатньо завжди пам’ятати та дотримуватись правил поводження з електричними приладами:

Електронагрівальні прилади, такі як електрочайник, електроса мовар, електропраска, електрокамін та інші, потрібно включати в електромережу справними.

Якщо ти дивишся телевізор, а екран погас або почав миготіти, ні в якому разі не можна по ньому стукати. Він може загорітися або навіть вибухнути. Його треба негайно вимкнути.

Якщо щось потрапило до телевізора, радіоприймача та інших електроприладів, які працюють, треба в першу чергу їх вимкнути. Ні в якому разі не можна лізти туди олівцем чи іншим предметом, коли електроприлад увімкнутий.

Переважна кількість побутових електроприладів є пе реносними, і при цьому часто виникає пошкодження їх ізоляції. Також буває, що електричний дріт обірвався чи оголився. У таких випадках ні в якому разі не торкайся оголених місць, бо це може призвести до травми.

Не залишайте без нагляду увімкненими в розетку електро прилади.

Забороняється тягнути за електричний шнур руками, тому що він може обірватися і вразити електричним струмом.

Не можна заповнювати водою ввімкнені в електромережу чайники, кавоварки, електропраски.

Не торкайся мокрими руками та не витирай вологою ганчіркою електричні кабелі, штепсельні розетки вимикачі, інші електроприлади, ввімкнені в електромережу.

 Не можна підвішувати речі на кабелі.

Не можна бавитись із штепсельними розетками – це загрожує твоєму життю.

Коли ідеш з дому – всі електроприлади мають бути вимкнені.

 Використання електричних приладів не за призначенням або не вміле користування ними, може призвести до пожежі!

Але якщо вже так сталося, що електричне обладнання загорілося, то перш за все потрібно:

вимкнути електрорубильник. (А ти знаєш, де знаходиться електрорубильник твого помешкання? Якщо ні, тоді негайно попроси своїх батьків показати тобі його і навчити, як ним користуватися!)

 Якщо знеструмити електромережу неможливо, то слід пам’ятати: не можна застосовувати для гасіння воду та пінні вогнегасники, можна лише порошкові, терміново телефонуй за номером 101 і викликай пожежників на допомогу.

Якщо електроприлад зайнявся, спробуй діяти за такою схемою:

* обмотай руку сухою ганчіркою, висмикни вилку з розетки;

* накрий палаючий предмет ковдрою;

* повідом дорослих про пожежу.

Під час прогулянки ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

підходити до оголених дротів і чіпати їх руками;

розводити багаття, запускати повітряних зміїв під лініями електропередач;

гратись поблизу підстанцій.

 

Якщо не забувати ці прості правила, то можна уникнути багатьох неприємностей.

Пам’ятай, несправності в електромережі й електричних приладах може усунути лише спеціаліст-електрик!

Правила надання першої домедичної допомоги

1. Перша допомога при кровотечах

 Якщо ти порізався - приклади до рани шматочок цибулини. Вона швидко спинить кров.

Не дуже сильну кровотечу можна зупинити, наклавши на рану тугу пов'язку. При артеріальній кровотечі варто передавити ушкоджену артерію пальцями вище місця поранення, накласти джгут вище місця поранення, туго перебинтувати рану.

2. Як самому зупинити кровотечу

Якщо у людини рана чи навіть невеличка ранка — обов'язково буде йти кров. Інколи кров тільки точиться, наприклад, при саднах на коліні. В цьому випадку кровотеча зупиниться сама по собі, утворивши на поверхні ранки свіжу криваву шкірочку, бо пошкоджені капіляри.

Потрібко накласти на ранку декілька легких витків бинта, обробити її дезинфікуючим розчином і проблема вирішена.

Буває, що кров витікає спокійною цівкою темно-червоного кольору. Це постражда-ла вена, тому рана більш серйозна, хоча й з нею можна справитись самостійно Треба накласти здавлюючу пов'язку. Через деякий час кровотеча зупиниться, рана заживе і пов'язку можна буде зняти,

Дуже важко зупинити кровотечу, коли яскраво-червона кров б'є поштовхами. Це пошкоджена артерія. Артеріальну кровотечу остаточно можна зупи нити лише в лікарні. Але доки потерпілий потрапить до рук лікарів, він може померти від втрати крові Тому до приїзду швидкої допомоги проводять тимчасову зупинку кровотечі.

З цією метою використовують джгути, закрутки з матеріалів, які знайдуться під рукою.

Можна тимчасово зупинити кров навіть згинанням руки чи ноги. Головне перетиснути ушкоджену судину вище поранення, і кровотеча зупиниться.

Після зупинки кровотечі потрібно продезинфікувати рану і накласти на неї чисту пов'язку.

Кінцівку, стиснену джгутом, зручно підв'язують, чи укладають, якщо людина знаходиться на ношах. До джгута обов'язково прикріплюють записку з указанням часу, коди він накладений Якщо джгут тримати більше 2 годин, може початися омертвіння тканини. Про це треба пам'ятати.

3. Накладення фабричного джгута

1. Гумовий джгут розтягніть і накладайте так, щоб його витки розташовувалися поряд, не защемляючи при цьому шкіру.

2. Перший оберт накладайте туго, другий — з меншим натягом, інші — з мінімальним.

3. Зафіксуйте кінці гумового джгута.

4. Запишіть точний час накладення джгута, записку прикріпіть до джгута.

4. Накладення джгута з підручного матеріалу

1. Оберніть джгут навколо кінцівки і зав'яжіть його кінці міцним вузлом.

2. Підсуньте під вузол важіль (невелику палку, олівець) і затягуйте джгут, закручуючи важіль до тих пір, поки не припиниться кровотеча.

3. Закріпіть важіль. Запишіть точний час накладення джгута, записку прикріпіть до джгута.

5. Перша допомога при пораненнях.

Садна і неглибокі порізи обробіть спиртом, йодом або перекисом водню, заклейте лейкопластирем.

З глибокої рани не можна виймати предмети і бруд, що туди потрапили. Одяг навколо рани обріжте, шкіру протріть марлею або ватою, змоченою спиртом, йодом або перекисом водню. Після цього накладіть на рану пов'язку

Потерпілого з пораненням голови покладіть на рівну поверхню. Щоб зупинити кров, накладіть тугу пов'язку якщо є можливість — прикладіть до рани холодний компрес.

Проникаючі поранення грудної клітки закривають герметично. Зробити це можна за допомогою лейкопластиру. Накладку треба туго прибинтувати до грудної клітки.

Поранення живота дуже небезпечні. До прибуття медичної допомоги на ушкоджену ділянку можна накласти тільки легку пов'язку. Потерпілому не можна їсти й пити.

Проколені рани самому обробляти не можна. Не можна виймати предме ти, якими нанесені проколені рани. Місця таких ран потрібно обов'язково показати прибулим лікарям.

6. Якщо в потерпілого шок

Дайте потерпілому ліків для зменшення болю (анальгін, баралгін).

Дайте потерпілому води (якщо немає поранень живота).

Укрийте потерпілого, щоб він зігрівся.

 Постарайтеся заспокоїти потерпілого, будьте поруч із ним до приїзду «швидкої допомоги».

7. Якщо в потерпілого перелом

При сильному болю дайте потерпілому знеболюючі засоби.

При відкритому переломі накладіть на рану стерильну пов'язку. Якщо з рани сильно тече кров, спочатку зупиніть кровотечу.

За допомогою шини приведіть у нерухомий стан постраждалу кінцівку.

Прикладіть до місця перелому холодний компрес.

8. Перша допомога при ураженні струмом.

В першу чергу слід зупинити дію електроструму. Пам'ятай, що тіло ураженого являється провідником струму, і якщо доторкнутися до нього, можна отримати електротравму. Тому потрібно негайно вимкнути струм, використовуючи рубильник, електрозапобіжники.

Якщо це неможливо, треба;

— Відвести провід від ураженого при допомозі гумових чи дерев'яних предметів;

— Опіки покрити пов'язкою;

— При потребі, зробити штучне дихання;

— Потерпілого відправити до лікарні. Ускладнення можуть виникнути навіть через декілька годин.

 Якщо злегка обпік шкіру — допоможуть примочки із свіжовиготовленого розчину питної соди, марганцівки або спирту.

9. Перша допомога при хімічному отруєнні:

Прояви отруєння хімічними речовинами:

— муляння в очах;

— сльозотеча, подразнення носоглотки;

— кашель, ядуха, задишка, блювота;

— прискорене серцебиття;

— почервоніння шкіри, пухирі та виразки на ній;

— запаморочення;

— порушення дихання, зору;

— біль у грудях;

— смерть.

При виявленні ознак хімічного отруєння слід:

— промити очі водою;

— обробити шкіру мильним розчином;

— пити багато теплого чаю чи молока.

В усьому слухайся рятувальників.

Вони — професіонали.

Вони знають як тебе врятувати.

10. Перша допомога при опіках, теплових ударах

При наданні першої допомоги при опіках, теплових ударах слід швидко припинити дію високої температури. Це має особливо велике значення при займанні одягу і при опіках рідиною через одяг. У першому випадку необхідно загасити полум'я, негайно накинути на людину, що горить, будь-яку цупку тканину, щільно притиснути її до тіла. Знімають тліючий одяг або обливають його водою.

При промоканні одягу гарячою водою, його також необхідно облити холодною водою або зірвати. Швидке занурення обпеченого лиця у холодну воду зменшує біль і тяжкість опіку.

Місце опіків кислотами ретельно промивають струменем води протягом 10-15 хв. Обпечене місце промити 5% - ним розчином перманганату калію, або 10%- ним розчином питної соди (одна чайна ложка на склянку води). На місце опіку накладають бинт. Місце опіків їдкими лугами (каустичною содою, негашеним вапном) промивають проточною водою протягом 10-15 хв., потім слабким розчином оцтової кислоти. Місце опіків накривають марлею.

Опіки бувають трьох ступенів. При опіках першого ступеня з'являється почервоніння, припухлість шкіри. Уражені місця обробляють спиртом, прикладають примочки з розчину перманганату калію і забинтовують. При більш тяжких опіках (П і III ступенів) обпечені місця спочатку звільняють від одягу, накривають стерильним матеріалом, зверху накладають шар вати і забинтовують. Після перев'язування потерпілого направляють у лікувальний заклад. При опіках не слід розрізати пухирів, видаляти смолистих речовин, що прилипли до обпеченого місця, віддирати шматків одягу, які прилипли до рани.

При опіках очей електричною дугою роблять холодні примочки з розчину борної кислоти, потім потерпілого направляють у медичний заклад.

При появі різних ознак теплового або сонячного удару потерпілого негайно виводять на свіже повітря або в тінь, потім його кладуть, розстібають одяг, що стискує, на голову і на серце кладуть холодні компреси, дають

пити у великій кількості холодну води, у тяжких випадках потерпілого обливають холодною водою.

При припиненні дихання або його утрудненні до прибуття лікаря потерпілому роблять штучне дихання. 

Роль харчування для збереження здоров'я

Правильне раціональне харчування відносять до найбільш важливих засобів забезпечення здоров'я. Виникає питання: що ж таке правильне харчування? 

Правильне харчування - це сума усіх процесів і функцій, які визначають ріст і розвиток, підтримку і відновлення організму, його відтворення. 
            Їжа є одним з найважливіших чинників довкілля, що впливає на стан здоров'я, працездатність, розумовий і фізичний розвиток, а також на тривалість життя людини. Стабільний настрій, висока розумова і фізична працездатність, повноцінний сон, гармонійна фігура і хороша шкіра - результат правильного харчування! 

Зв'язок харчування і здоров'я був помічений ще в давнину. Люди бачили, що від неправильного харчування діти погано ростуть і розвиваються, дорослі хворіють, швидко стомлюються, погано працюють і гинуть. На користь правильного харчування красномовно свідчать деякі історичні факти: 

В XVII столітті адмірал англійського флоту в битвах з іспанською флотилією не втратив жодного солдата, а від цинги, що спалахнула на кораблях, у нього загинуло 800 чоловік з 1 000. Відсутність вітамінів в їжі виявилася небезпечніше ворогів.

Після завезення цукру, борошна і консервів на Алеутські острови в 1912 році, у дітей поширився карієс зубів і вже у 1924 році майже усе молоде населення Алеут, яке вживало завезену їжу, страждало від карієсу.

Спостереження показують залежність виникнення виразок, пухлин, інших захворювань шлунково-кишечного тракту та інших систем організму від якості їжі і недостатності в ній вітамінних комплексів. Одночасно з цим можна навести приклади і зворотньої залежності, коли з поліпшенням якості харчування значно знижувався рівень захворювання населення. 
Основні правила правильного харчування:

Продукти мають бути свіжими, їжа - свіжоприготовленою. При зберіганні продуктів неминуче погіршується їх якість. Приготовану їжу не можна зберігати довго, навіть в холодильнику. В ній починаються процеси бродіння і гниття. Краще їсти їжу відразу після приготування.

Харчування має бути різноманітним і збалансованим. Чим більше різних продуктів включено в раціон, тим більше біологічно активних речовин потрапляє в організм. 

У раціоні обов'язкові сирі овочі і фрукти. У сирих плодах сконцентрована цілюща сила, в них зберігається значно більше вітамінів і мікроелементів, чим у варених. Сирі овочі і фрукти підвищують швидкість обмінних процесів. Для людей з надмірною вагою, флегматичних, схильних до депресивних станів для підвищення швидкості обмінних процесів просто необхідно включити в раціон сирі овочі та фрукти. Людям же з підвищеною збудливістю краще їсти овочі і фрукти, приготовлені на пару або в духовці. 

  1. Сезонність харчування. Навесні і літом необхідно збільшувати кількість рослинної їжі. А взимку доцільно додавати в раціон харчування продукти, багаті білками і жирами. 
  2. Обмеження в харчуванні. Збільшення ваги завжди розвивається на тлі енергетичного дисбалансу, тому для зниження маси тіла необхідно обмежувати енергетичну цінність раціону харчування. Крім того, переїдання знижує працездатність, викликає втому. 
  3. Певне поєднування продуктів. Обов'язкове правило - не поєднувати несумісні продукти. При несприятливих харчових поєднаннях в кишковику активізуються процеси бродіння і гниття їжі, які призводять до накопичення шлаків і токсинів в організмі. В результаті тривалого прийому непоєднуваних або поганопоєднуваних продуктів 90% людей у віці після сорока років страждають від здуття живота, печії, гіркоті у роті, запорів і так далі. 
  4. Правильність прийому їжі. Передусім, потрібно відмовитися від поспіху під час їжі, від неприємних розмов, перегляду телевізора та читання.

Загалом, усі ці правила можна звести до трьох основних складових: різноманітність, помірність і своєчасність. На жаль, прискорення темпу життя сучасної людини на всіх стадіях життя зводить „нанівець” усі ці правила. Порушення хоч би одного з цих правил може впливати на стан здоров'я людини. 
Спробуємо проаналізувати деякі з цих порушень: 

  1. Незбалансоване харчування. Наприклад, при надлишку вуглеводів в організмі відбувається затримка води, відзначається набряклість, підвищується витрата вітаміну В1 і, як результат - дефіцит В1, що веде до порушення діяльності центральної нервової системи. Порушується функціонування підшлункової залози, знижуються захисні властивості організму, збільшується ризик захворюваності онкологічними хворобами і цукровим діабетом. Не варто забувати і про карієс. Дослідження в США показали, що збільшення серцево-судинних захворювань співпадає із загальним збільшенням споживання цукру. При надлишку цукру втрачається еластичність шкіри і, як результат, дуже рано з'являються зморшки, особливо мімічні. Більше того, в літньому віці надлишок цукру призводить до проблем пам'яті, зору і слуху. При правильній побудові харчування потрібно прагнути до зменшення споживання білого цукру за рахунок меду, варення, сухофруктів, плодово-ягідних культур. При недоліку поліненасичених жирних кислот холестерин, з'єднуючись з насиченими жирними кислотами, відкладається на стінках судин, і, як результат - підвищується захворюваність тромбозами і пухлинами, можуть з'являтися виразки шлунку. 
  2. Дефіцит овочів, фруктів, ягід дуже серйозний і важко усувний. Зменшення в раціоні харчування долі овочів, багатих клітковиною, є одним з чинників ризику захворювань шлунково-кишечного тракту, цукровим діабетом, атеросклерозом. Рівень холестерину в крові безпосередньо залежить від клітковини. І, хоча механізм дії клітковини ще недостатньо вивчений, але вже відомо, що метилцелюлоза зв'язує аміак в товстому кишковику, харчові волокна зв'язують воду, будучи також абсорбентами органічних речовин, посилюють евакуаторну функцію кишковика, виводять жир і жовчні кислоти. 
  3. Порушення режиму харчування негативно впливає на здоров'я. Воно проявляється в зменшенні кількості їжі в день з чотирьох-п’яти до двох, неправильному розподілі добового раціону на окремі прийоми, збільшенні вечері до 35-65% споживаної за добу їжі, замість необхідних 20%, збільшення інтервалів між прийомами їжі з 4-5 годин до 7-8 годин. Забуваються заповіді народної мудрості про харчування: "Скороти вечерю - подовж життя", "Розумно істи - довго жити".

Отже, зробимо висновок: стабільна робота усього організму, повноцінне засвоєння усіх корисних речовин і елементів, швидке і правильне протікання процесів обміну в системі травлення - запорука і гарантія міцного здоров'я і високого імунітету. 
Факти: 

  • Для підтримки здоров'я людині щодня потрібно більше 600 харчових речовин, більшість з яких не виробляється в організмі.
  • Ще в 1936 році на Конгресі США проводилося слухання про причини надзвичайного мінерального виснаження землі. Було показано, що отримані із земельних ділянок зернові, овочі, фрукти не містять необхідних мінералів. Споживання таких продуктів призводить до хвороб. 
  • У наш час навіть в серпні-вересні - періоді великої кількості овочів і фруктів, організм отримує усього 30% необхідної йому кількості поживних елементів. Що ж говорити за зимові місяці? Не виключено, що пік смертності літніх людей, який доводиться на початок весни, пояснюється саме цією причиною. 
  • За даними Центру Біотичної Медицини близько 2/3 дорослих і 3/4 дітей випробовують дефіцит найважливіших макро- і мікроелементів. Найбільш поширеним є дефіцит цинку, міді, заліза, селену. 
  • Близько 1/3 дорослого населення схильне до надмірного накопичення токсичних мікроелементів і важких металів, найпоширенішими з яких є свинець, миш'як, ртуть. 
  • Принцип виборчого накопичення свідчить, що якщо клітини не отримують в достатній кількості необхідних речовин, то організм починає інтенсивно поглинати доступні в даний момент радіоактивні речовини, схожі по структурі з тими, яких не вистачає. Наприклад, замість кальцію - стронцій, замість калію - цезій, замість селену - теллур або полоній, замість цинку - ртуть. 
  • Американські вчені вважають, що не менше 50% випадків раку у жінок і 35% випадків захворювання раком у чоловіків обумовлено неправильним харчуванням або нестачею певних вітамінів і мікроелементів (селену, цинку) в їжі.

З вищесказаного можна зробити тільки один висновок - чинник живлення є одним з найважливіших в розвитку організму, збереженні здоров'я, профілактиці захворювань, підвищенні працездатності і відтворення. 

Категорія: Мої статті | Додав: ov4arenko-it (19.06.2016)
Переглядів: 261 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites